Πέμπτη, 23 Μαΐου 2024
- - - - - -
A+ R A-

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ Ε.Σ.Κ.Α.Σ.Ε ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 2020-21

Ε.Σ.Κ.Α.Σ.Ε.

ΕΝΩΣΗ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΑΣ

ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΣΤΕΡΕΑΣ & ΕΥΒΟΙΑΣ

ΠΙΝΔΑΡΟΥ & ΘΙΣΒΗΣ 2 ΘΗΒΑ 322 00

ΤΗΛ:22620-25959 ΦΑΞ:22620-25936

E mail: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.

 

ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ

ΕΣΚΑΣΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ

2020-21

 

ΑΡΘΡΟ  1ον : ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΑ

 

Η ΕΣΚΑΣΕ έχοντας υπόψη την ΓΕΝΙΚΗ ΠΡΟΚΗΡΥΞΗ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΩΝ της Ε.Ο.Κ., κατά την αγωνιστική περίοδο 2020-21, θα διοργανώσει και θα τελέσει τα παρακάτω πρωταθλήματα, τα οποία προκηρύσσει και που θα διεξαχθούν με μέριμνα και ευθύνη της και σύμφωνα με τις διατάξεις του ισχύοντος αθλητικού Νόμου, του καταστατικού και των κανονισμών της Ε.Ο.Κ, τους κανονισμούς παιδιάς, καθώς και τις αποφάσεις της Γενικής Συνέλευσης και του ΔΣ της ΕΣΚΑΣΕ.

    ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑΤΟΣ

ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ

1.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Α! ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ

2.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Β! ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ

3.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ Γ! ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΑΝΔΡΩΝ

4.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ

5.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΕΦΗΒΩΝ

6.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΝΕΑΝΙΔΩΝ

7.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΠΑΙΔΩΝ

8.ΠΡΩΤΑΘΛΗΜΑ ΚΑΤΗΓΟΡΙΑΣ ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

10/10/20 έως 06/6/21

10/10/20 έως 06/6/21

   (*)   έως 06/6/21

23/01/21 έως 06/6/21

12/09/20 έως 18/4/21

12/09/20 έως 18/4/21

12/09/20 έως 30/5/21

12/09/20 έως 30/5/21

 

(*) Για την έναρξη του πρωταθλήματος ΑΝΔΡΩΝ Γ η ΕΣΚΑΣΕ θα εκτιμήσει την κατάσταση σχετικά με την αριθμητική δύναμη των Διαιτητών και θα αποφασίσει για τον χρόνο έναρξης.

Η ΕΣΚΑΣΕ διατηρεί το δικαίωμα να διεξάγει και άλλα πρωταθλήματα, εφ όσον κρίνει ότι ο αριθμός συμμετοχής των ομάδων είναι ικανοποιητικός. Τα ακριβή χρονικά όρια τέλεσης του καθενός από τα επιπλέον πρωταθλήματα καθώς και οτιδήποτε αφορά στην διοργάνωση τους, θα καθορισθούν με τις ειδικές προκηρύξεις, που θα εκδοθούν και θα αποσταλούν έγκαιρα από την ΕΣΚΑΣΕ.

 

ΑΡΘΡΟ  2ον : ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΓΩΝΙΖΟΜΕΝΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ

 

Α. ΙΑΤΡΟΙ ΑΓΩΝΩΝ

    

     Τα γηπεδούχα σωματεία έχουν την υποχρέωση για την παρουσία ιατρού ή πτυχιούχου νοσηλευτή στο γήπεδο, κατά τη διάρκεια των αγώνων όλων των κατηγοριών με δική τους μέριμνα.    

     Εφόσον δεν υπάρχει παρουσία ιατρού ή πτυχιούχου νοσηλευτή στον αγώνα, ο αγώνας ματαιώνεται με υπαιτιότητα του γηπεδούχου σωματείου και κατακυρώνεται υπερ του φιλοξενούμενου σωματείου.

     Σε περίπτωση διεξαγωγής αγώνα  σε ουδέτερο γήπεδο ο ιατρός ή ο πτυχιούχος νοσηλευτής θα ορίζεται από την ΕΣΚΑΣΕ και θα καλύπτεται η αμοιβή του και από τις δύο ομάδες.

 

Β. Οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των διαγωνιζομένων σωματείων, καθορίζονται με τις διατάξεις των κανονισμών της Ε.Ο.Κ που αναφέρονται παραπάνω.

Σε περίπτωση μη καθόδου στον αγωνιστικό χώρο κάποιου σωματείου χωρίς να ειδοποιηθεί εγγράφως η Ένωση τουλάχιστον (48) ώρες πριν την τέλεση του αγώνα, το σωματείο θα επιβαρύνεται και με τα έξοδα του αγώνα.

Σε περίπτωση μη προσέλευσης σωματείου σε δύο αγώνες (ανεξάρτητα από την ενημέρωση της Ένωσης),πλην των σε βάρος της μηδενισμών που θα υποστεί για τη μη προσέλευσή της,  το σωματείο αποκλείεται από το πρωτάθλημα και υποβιβάζεται δύο κατηγορίες. Το ίδιο ισχύει για τις ομάδες που τιμωρήθηκαν με μηδενισμό σε δύο αγώνες.       (΄Αρθρο 47 των κανονισμών ΕΟΚ.)

Σε όλες τις κατηγορίες πρωταθλημάτων σε περίπτωση που σωματείο δεν προσέλθει ή αποχωρήσει σε ένα (1) αγώνα πρωταθλήματος οποιασδήποτε κατηγορίας εκτός από τον μηδενισμό του, θα υφίσταται μείωση ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος της αγωνιστικής περιόδου 2020-21 και μείωση ενός (1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του αντίστοιχου πρωταθλήματος που θα συμμετέχει σε επόμενη αγωνιστική περίοδο .

Η ίδια ποινή θα ισχύει και στη περίπτωση μη προσέλευσης ή αποχώρησης σωματείου σε δύο (2) αγώνες.

Το γηπεδούχο σωματείο οφείλει να έχει τοποθετήσει τραπέζι για την γραμματεία του αγώνα, στο οποίο να βρίσκονται φύλλο αγώνα, τα χρονόμετρα ( όπου δεν υπάρχουν ηλεκτρονικά)και γενικά όσα όργανα προβλέπονται από τους κανονισμούς παιδειάς. Τονίζεται ιδιαίτερα ότι τα χρονόμετρα πρέπει να είναι τα ειδικά επιτραπέζια για αγώνες μπάσκετ και όχι για διάφορες άλλες χρήσεις  προοριζόμενα.

Επί πλέον και στα γήπεδα που διαθέτουν ηλεκτρονικά όργανα γραμματείας ( πίνακας, χρονόμετρα αγώνα και 24΄΄ κλπ), το γηπεδούχο σωματείο είναι υποχρεωμένο να διαθέτει και επιτραπέζια χρονόμετρα (του αγώνα και των 24΄΄) όπως παραπάνω αναφέρουμε σε περίπτωση βλάβης των ηλεκτρονικών χρονομέτρων, του πίνακα του γηπέδου, διακοπής ρεύματος κλπ.

Τα σωματεία - μέλη της ΕΣΚΑΣΕ, οφείλουν να γνωστοποιήσουν μαζί με τις δηλώσεις συμμετοχής και πριν την έναρξη της αγωνιστικής περιόδου εγγράφως τα ονοματεπώνυμα των μελών του ΔΣ του σωματείου τους, τις διευθύνσεις και τα τηλέφωνα των υπευθύνων των τμημάτων του αθλήματος, το email του σωματείου, τα ονοματεπώνυμα των προπονητών τους σε κάθε τμήμα καθώς και όλα τα ζητούμενα στοιχεία. Επίσης σε οποιαδήποτε μεταβολή των παραπάνω στοιχείων το σωματείο οφείλει να ενημερώνει άμεσα και εγγράφως την ΕΣΚΑΣΕ.    

 

Σε οποιαδήποτε κατηγορία πρωταθλήματος, αγώνας που ήθελε αναβληθεί, ματαιωθεί ή ευρεθεί σε εκκρεμότητα, το πρόγραμμα του πρωταθλήματος θα συνεχιστεί κανονικά,  ο δε αγώνας αυτός θα διεξαχθεί, με μέριμνα της ΕΣΚΑΣΕ στο συντομότερο χρονικό διάστημα.

 

 

 

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 1η: Τα σωματεία που θα συμμετέχουν στο πρωτάθλημα  ΑΝΔΡΩΝ Α! της ΕΣΚΑΣΕ πρέπει να συμμετέχουν υποχρεωτικά και σε ένα από τα πρωταθλήματα ΕΦΗΒΩΝ ή  ΠΑΙΔΩΝ, σε αντίθετη περίπτωση θα επιβάλλεται η ποινή αφαίρεσης δύο βαθμών από το πρωτάθλημα ΑΝΔΡΩΝ Α που θα συμμετέχουν.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ 2η: Τα σωματεία υποχρεούται στις φανέλες των αθλητών/τριών να χρησιμοποιήσουν τους αριθμούς από (0) έως (99).Η σύνθεση της ομάδας αποτελείται από 21 άτομα

( 16 θέσεις στην περιοχή του πάγκου διαθέσιμες για τα μέλη της ομάδας τα οποία αποτελούνται από τους αναπληρωματικούς παίκτες/ τριες  και το staff της ομάδας.

Η γηπεδούχος ομάδα εμφανίζεται με ανοιχτόχρωμη εμφάνιση  ( προτιμάται άσπρη ) και κάθεται αριστερά της γραμματείας και η φιλοξενούμενη ομάδα με σκουρόχρωμη εμφάνιση και κάθεται δεξιά της γραμματείας. Στην παρουσίαση των ομάδων, όπου γίνεται, θα πρέπει οι αθλητές/τριες να είναι ντυμένοι/νες το ίδιο( με εμφανίσεις ή warm up κλπ ).

 

 

ΜΠΑΛΕΣ ΑΓΩΝΩΝ ΣΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

 

       Στους αγώνες πρωταθλημάτων θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά δερμάτινες μπάλες molten , μη εφαρμοζόμενης της παρ 5 του Άρθρου 37 των κανονισμών της ΕΟΚ.      

       Ειδικά στα Πρωταθλήματα Γυναικών – Νεανίδων – Κορασίδων θα χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά δερμάτινες μπάλες molten μη εφαρμοζόμενης της παρ 5 του Άρθρου 37 των κανονισμών της ΕΟΚ.       

Τα γηπεδούχα σωματεία υποχρεούνται να προμηθεύουν στην φιλοξενούμενη ομάδα για τις ανάγκες της προθέρμανσης των αθλητών/τριων της με 5 τουλάχιστον μπάλες όμοιες με αυτή του αγώνα.

Σε περίπτωση παράβασης των ανωτέρω επιβάλλονται οι παρακάτω πειθαρχικές ποινές:

α. Στην πρώτη παράβαση επιβάλλεται η ποινή της αυστηρής επίπληξης.

β. Σε περίπτωση υποτροπής επιβάλλεται η ποινή της αφαίρεσης ενός(1) βαθμού από τον βαθμολογικό πίνακα του πρωταθλήματος όπου συμμετέχει την αγωνιστική περίοδο 2020-21.

 

ΑΡΘΡΟ  3ον : ΓΗΠΕΔΑ ΑΓΩΝΩΝ

 

Τα σωματεία υποχρεούνται με την δήλωση συμμετοχής να δηλώσουν ως έδρα ένα κύριο και ένα εφεδρικό γήπεδο προσκομίζοντας στην Ένωση βεβαίωση παραχώρησης των γηπέδων, από τον αρμόδιο φορέα που ανήκει το γήπεδο, καθώς και ΤΗΝ ΆΔΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΊΑΣ ΤΩΝ ΓΗΠΕΔΩΝ για την ομαλή διεξαγωγή των πρωταθλημάτων.

Τονίζεται ιδιαίτερα ότι το τραπέζι της γραμματείας και οι πάγκοι των αθλητών υποχρεωτικά θα βρίσκονται απέναντι από τις κερκίδες των φιλάθλων. Σε περίπτωση που αυτό δεν είναι εφικτό, θα πρέπει να υπάρχει στέγαστρο πάνω από τους πάγκους των ομάδων.

Σε περίπτωση που κάποιο γήπεδο κρίνεται ότι έχει ατέλειες, αυτές θα πρέπει να αποκατασταθούν σε χρονικό διάστημα που θα καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή της ΕΣΚΑΣΕ, διαφορετικά το γήπεδο αυτό θα αποκλεισθεί.

Εάν κατά την διάρκεια διεξαγωγής του πρωταθλήματος παρουσιαστεί πρόβλημα για την χρήση κάποιου γηπέδου πρέπει να ενημερώνεται έγκαιρα η επιτροπή πρωταθλήματος και τουλάχιστον (5) ημέρες νωρίτερα της αγωνιστικής ημέρας. Στην περίπτωση αυτή η επιτροπή πρωταθλήματος μπορεί να ορίσει τον αγώνα στο εφεδρικό ή και σε άλλο γήπεδο στην ίδια ή άλλη πόλη.

Μετά την έναρξη των πρωταθλημάτων δεν θα μπορεί να διεξαχθεί αγώνας του σωματείου σε γήπεδο που δεν το έχει δηλώσει ως έδρα, εκτός εάν αποφασίσει διαφορετικά η επιτροπή πρωταθλήματος.

     Υπενθυμίζουμε στα σωματεία ότι οι αγώνες όλων των πρωταθλημάτων θα διεξάγονται υποχρεωτικά σε κλειστά γήπεδα.

 

ΑΡΘΡΟ  4ον : ΑΘΛΗΤΕΣ & ΑΘΛΗΤΡΙΕΣ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΥΝΤΑΙ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

 

Παράγραφος Α:   Στα πρωταθλήματα δικαιούνται να λάβουν μέρος οι αθλητές/τριες που πληρούν τις προϋποθέσεις του αθλητικού Νόμου και του άρθρου 36 των κανονισμών της Ε.Ο.Κ.

     Κάθε σωματείο δικαιούται να παρατάσσει σε κάθε αγώνα μέχρι δώδεκα (12) αθλητές/ριες και αφορά όλα τα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών.

Οι ηλικίες των αθλητών/τριών που δικαιούνται συμμετοχής είναι οι ακόλουθες:

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ

         ΗΛΙΚΙΕΣ ΑΘΛΗΤΏΝ/ΤΡΙΩΝ

 

ΕΦΗΒΩΝ

 

 

 

ΝΕΑΝΙΔΩΝ

 

ΠΑΙΔΩΝ

 

ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ

 

 

ΑΝΔΡΩΝ

 

 

ΓΥΝΑΙΚΩΝ

Δικαιούνται να πάρουν μέρος οι γεννημένοι τα έτη 2003, 2004 και πέντε (5) αθλητές του 2005 και νεότεροι.

 

ΓΕΝΝΗΘΕΙΣΕΣ ΤΑ ΕΤΗ 2003, 2004 και έξη (6) αθλήτριες του 2005 και νεότερες.

 

ΓΕΝΝΗΘΕΝΤΕΣ το 2005 και νεότεροι.

 

ΓΕΝΝΗΘΕΙΣΕΣ το 2005 και νεότερες.

 

Ανεξαρτήτως ηλικιών (με τον περιορισμό της παραγράφου  Β )(*)

 

Δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας

 

Παράγραφος Β(*):  Στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών ΑΝΔΡΩΝ Α,Β,Γ, κάθε σωματείο θα δηλώνει υποχρεωτικά δύο (2) τουλάχιστον αθλητές που θα είναι γεννημένοι το 2000 ή και νεότεροι. Ο ένας εκ των δύο τουλάχιστον αθλητής υποχρεωτικά θα αγωνιστεί κατά την διάρκεια του 1ου ημιχρόνου και εάν χρειαστεί θα αντικατασταθεί από άλλον της ίδιας ηλικίας.

  1. Σε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο (τραυματισμός, ασθένεια, πέντε φάουλ κλπ) δεν είναι δυνατόν να αγωνιστεί ο ένας τουλάχιστον αθλητής       ( γεννημένος το 2000 και νεότερος) ενός σωματείου καθ όλη τη διάρκεια του Α΄ ημιχρόνου, τότε και το αντίπαλο σωματείο απαλλάσσεται  από την υποχρέωση χρησιμοποίησης αντίστοιχου αθλητή και συγκεκριμένα από την χρονική στιγμή που συνέβη η αδυναμία αυτή για το σωματείο.
  2. Στη περίπτωση που αναφέρεται παραπάνω το σωματείο του οποίου ο/οι αθλητής/τες τραυματίστηκε/καν ή ασθένησε/σαν, με αποτέλεσμα να μην είναι δυνατόν να αγωνιστεί ο ένας τουλάχιστον αθλητής καθ όλη την διάρκεια του Α΄ ημιχρόνου, είναι υποχρεωμένο να προσκομίσει στην Ένωση Ιατρική βεβαίωση που θα πιστοποιείται η ασθένεια ή τραυματισμός του/των αθλητή/των καθώς και η αδυναμία τους να συμμετάσχουν στον αγώνα. Η βεβαίωση αυτή θα πρέπει να έχει χορηγηθεί μόνο από ΚΡΑΤΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ή ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ και θα είναι το πλησιέστερο στην πόλη διεξαγωγής του αγώνα. Επίσης η βεβαίωση αυτή θα έχει ως ημερομηνία εξέτασης την ίδια με την ημερομηνία διεξαγωγής του αγώνα και θα αποστέλλεται στο φαξ της Ένωσης εντός 48 ωρών από την έναρξη του αγώνα και στη συνέχεια ταχυδρομικώς τα πρωτότυπα έγγραφα. Στην περίπτωση που η ασθένεια ή ο τραυματισμός είναι εμφανής ώστε μπορεί να βεβαιωθεί εγγράφως στο φύλλο αγώνα από τους διαιτητές ή από το αντίπαλο σωματείο, τότε δεν απαιτείται ιατρική βεβαίωση.
  3. Σε περίπτωση που το σωματείο έχει δηλώσει έναν μόνο αθλητή γεννημένο το 2000 ή και νεότερο, εννοείται σε περίπτωση ανάγκης  και κατ εξαίρεση,  ο οποίος θα αγωνιστεί κανονικά καθ όλη τη διάρκεια του 1ου ημιχρόνου απαλλάσσεται από την ευθύνη που προκύπτει από την μη δήλωση συμμετοχής των δύο αθλητών της ηλικίας αυτής στο φύλλο αγώνα. Στην κατ εξαίρεση περίπτωση που δηλωθεί μόνο ένας αθλητής γεννημένος το 2000 ή και νεώτερος, το σωματείο υποχρεωτικά θα δηλώσει στο φύλλο αγώνα μέγιστο αριθμό αθλητών συνολικά 11 ( 10 + 1).

Αν ο αθλητής αυτός δεν αγωνιστεί σε όλη τη διάρκεια του 1ου ημιχρόνου για οποιοδήποτε λόγο, συνεπάγεται ότι το σωματείο έχει υποπέσει σε παράπτωμα αντικανονικής συμμετοχής.

 

Σε περίπτωση που καταστρατηγηθούν όλα τα ανωτέρω το παράπτωμα χαρακτηρίζεται σαν αντικανονική συμμετοχή αθλητή με όποιες κυρώσεις προβλέπει ο κανονισμός της ΕΟΚ.

Η ένσταση εκ μέρους σωματείου για την μη τήρηση της παραπάνω διάταξης μπορεί να υποβληθεί έως και πριν την έναρξη του β ημιχρόνου.

 

Για τους υπόλοιπους αθλητές δεν υπάρχει περιορισμός ηλικίας.

 

Σημείωση : Η χρησιμοποίηση ΠΑΙΔΩΝ και ΚΟΡΑΣΙΔΩΝ στα πρωταθλήματα Εφήβων και Νεανίδων δεν θα αποτελέσει πρόβλημα για την σύγχρονη διεξαγωγή των δύο πρωταθλημάτων.

 

 

ΑΡΘΡΟ  5ον : ΔΕΛΤΙΑ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ – ΚΑΡΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΑΘΛΗΤΩΝ/ΤΡΙΩΝ

 

 

Οτιδήποτε αφορά στα δελτία ταυτότητας αθλητών/τριων αναφέρεται στο άρθρο 41 των καν. ΕΟΚ, πλην του χρόνου ισχύος των δελτίων υγείας τους που εφαρμογή έχει το άρθρο 33 παραγρ. 9 του Ν 2725/99 ( ισχύς ενός έτους).

     Σύμφωνα με το άρθρο 16 του Ν 4479/2017 και την ΚΥΑ των Υπουργών Υγείας και Υφυπουργού Πολιτισμού, η διαδικασία της πιστοποίησης της Υγείας των αθλητών/τριων από την αγωνιστική περίοδο 2018-19 και εφεξής τροποποιείται ως ακολούθως:

  1. Η πιστοποίηση υγείας των αθλητών/τριων καταγράφεται σε κάρτα υγείας, είναι υποχρεωτική και αποτελεί προϋπόθεση για την συμμετοχή τους σε προπονήσεις και αγώνες.
  2. Η κάρτα αυτή συνιστά αυτοτελές έγγραφο και δεν συνδέεται με το δελτίο αθλητικής ιδιότητας. Αποτελεί προσωπικό έγγραφο του/της αθλητή/τριας και βρίσκεται στην κατοχή του/της και ισχύει για ένα έτος από την θεώρησή της.
  3. Προσκομίζεται υποχρεωτικά στην Γραμματεία ή στον αρμόδιο Διαιτητή και είναι βασική προϋπόθεση συμμετοχής στον αγώνα.
  4. Η κάρτα Υγείας του/της  αθλητή/τριας θεωρείται μόνο από ιατρούς  Καρδιολόγους μονάδων παροχής υπηρεσιών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Νομαρχιακών, Περιφερειακών ή Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων , υγειονομικών στρατιωτικών μονάδων ή από ιατρούς έχοντας οποιαδήποτε σχέση με το Δημόσιο ή με Ν.Π.Δ.Δ, καθώς και από ιατρούς του ιδιωτικού τομέα, κατέχοντες την Καρδιολογική ιδιότητα. Επίσης μπορεί να θεωρηθεί και από ιατρούς λοιπών ειδικοτήτων , αφού λάβουν την σχετική πιστοποίηση από το Εθνικό  Κέντρο Αθλητικών Ερευνών (ΕΚΑΕ).
  5. Η αυτοκόλλητη ετικέτα ανανέωσης των δελτίων που εκδίδει η Ε.Ο.Κ παραμένει σε ισχύ ως απαραίτητο στοιχείο πιστοποίησης των αθλητών/τριων που έχουν δικαίωμα συμμετοχής για την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο, χωρίς να χρήζει πλέον ιατρικής θεώρησης.

 

Η κάρτα υγείας θα είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα της Ε.Ο.Κ. www.basket.gr  και αφορά στα πρωταθλήματα όλων των κατηγοριών της ΕΣΚΑΣΕ και η μη προσκόμισή της στην Γραμματεία θα συνιστά απαγόρευση της συμμετοχής του/της αθλητή/τριας στον αγώνα.  

 

 ΑΡΘΡΟ  6ον : ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ - ΚΑΤΑΤΑΞΗ

 

Α)ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ 

 

    Για τη βαθμολογία των Σωματείων ισχύουν όσα ορίζει το Άρθρο 47 των Κανονισμών της ΕΟΚ (2 βαθμοί για τη νίκη, 1 βαθμός για την ήττα – συμπεριλαμβανομένου και του αγώνα που χάθηκε από ομάδα που απέμεινε με λιγότερους/ες των δύο (2) παικτών/τριών / άρθρο 21 Κανονισμών Παιδιάς – και 0 βαθμοί για αγώνα που χάθηκε από υπαιτιότητα).

Διευκρινίζεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 47 παρ 2η(όπως τροποποιήθηκε )τα αποτελέσματα των αγώνων που έδωσε ομάδα που υποβιβάστηκε, λόγω μη προσέλευσης σε δύο(2) αγώνες ή αποχώρησης από την συνέχεια του πρωταθλήματος,  εφ όσον συνέβη πριν την συμπλήρωση του Α΄ Γύρου δεν λαμβάνονται υπόψη στην διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα της περιόδου. Αν η αποχώρηση συντελεσθεί στην διάρκεια του Β΄ γύρου, τα αποτελέσματα των αγώνων του Α΄ γύρου παραμένουν ισχυρά και λαμβάνονται υπόψη στην διαμόρφωση του γενικού βαθμολογικού πίνακα  του πρωταθλήματος. Η ανωτέρω ρύθμιση εφαρμόζεται και στις περιπτώσεις που ομάδες δεν προσήλθαν να αγωνιστούν ή τιμωρήθηκαν με μηδενισμό σε 2 αγώνες τηρουμένης της κατά τα άνω διάκρισης του χρονικού σημείου κατά το οποίο συντελέστηκαν οι παραβάσεις.

 

 

Β)ΚΑΤΑΤΑΞΗ

 

   Για την κατάταξη ισχύει το άρθρο 48 παρ. 2, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 46, παρ.3γ και παρ.4.

Σε περίπτωση ισοβάθμιας :

   Α. Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι δύο (2), τότε λαμβάνονται υπόψη οι βαθμοί από τους μεταξύ τους αγώνες  (νίκες – ήττες – μηδενισμοί). Αν οι ομάδες έχουν το ίδιο σύνολο βαθμών , τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.

   Β. Αν συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

   Γ. Αν οι ομάδες που ισοβαθμούν είναι περισσότερες από δύο(2), τότε καταρτίζεται βαθμολογικός πίνακας με τους βαθμούς που συγκέντρωσαν , οι ομάδες που ισοβαθμούν , στους μεταξύ τους αγώνες και με βάση το πίνακα αυτό γίνεται η μεταξύ τους κατάταξη.

   Δ. Αν όμως από τον παραπάνω πίνακα προκύψει νέα ισοβαθμία , τότε για τις ομάδες που συνεχίζουν να ισοβαθμούν , λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων στους μεταξύ τους αγώνες.

   Ε. Αν παρά ταύτα συνεχίζεται η ισοβαθμία, τότε λαμβάνεται υπόψη ο συντελεστής πόντων σε όλους τους αγώνες τους στον όμιλο που συμμετείχαν.

   Στ. Σε περίπτωση πολλαπλής ισοβαθμίας και αφού μετά την εφαρμογή των παραπάνω κριτηρίων η ισοβαθμία περιοριστεί μόνο σε δύο ομάδες, τότε αυτόματα εφαρμόζεται η διαδικασία των παραγράφων Α και Β.

   Αν η ισοβαθμία αφορά σε περισσότερες των δύο ομάδων , τότε επαναλαμβάνεται η διαδικασία της παραγράφου Γ.

Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΠΟΝΤΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΜΕ ΔΙΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΠΟΝΤΩΝ ΠΟΥ ΠΕΤΥΧΕ Η ΟΜΑΔΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΧΘΗΚΕ.

 

ΑΡΘΡΟ  7ον : ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ - ΚΡΙΤΕΣ - ΓΥΜΝΑΣΙΑΡΧΟΙ

 

Οι διαιτητές, κριτές, κομισάριοι των αγώνων ορίζονται από την ΚΕΔ της ΕΣΚΑΣΕ.

Σε περίπτωση που δεν έχει ορισθεί ή απουσιάζει ο Κομισάριος του αγώνα, χρέη κομισάριου  εκτελεί ο Α διαιτητής.

Το γηπεδούχο σωματείο  είναι υπεύθυνο για την συγκρότηση της γραμματείας σε περίπτωση που δεν έχουν οριστεί κριτές από την ΚΕΔ.

 

(Βλέπε ειδικές προκηρύξεις για κάθε πρωτάθλημα)

 

 

ΑΡΘΡΟ  8ον : ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ – ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΕΦΕΣΕΙΣ

 

Οι ενστάσεις υποβάλλονται σύμφωνα με όσα ορίζει το Άρθρο 54 των κανονισμών της ΕΟΚ και για να γίνουν τυπικά δεκτές προς συζήτηση σε Α και Β βαθμό,  πρέπει να υποστηριχθούν με έγγραφο του ενδιαφερόμενου σωματείου που θα έχει νόμιμα υπογραφεί σε διάστημα 48 ωρών  από την τέλεση του αγώνα, διαφορετικά απορρίπτονται ως απαράδεκτες ( αποκλειστική προθεσμία). Επίσης να συνοδεύονται από 80 € ως παράβολο.

α. Οι ενστάσεις που αναφέρονται σε περιπτώσεις κακής εφαρμογής κανονισμών Παιδιάς, εκδικάζονται από το προβλεπόμενο στον ισχύοντα κανονισμό διαιτησίας όργανο.

β. Οι υπόλοιπες ενστάσεις εκδικάζονται από την Επιτροπή Πρωταθλήματος της ΕΣΚΑΣΕ.

γ. Οι ενστάσεις για την μη εφαρμογή του άρθρου 4 παράγραφος Β της παρούσης προκήρυξης θα υποβάλλονται έως και πριν την έναρξη του β ημιχρόνου.

Οι προσφυγές κατά των αποφάσεων της παραγράφου α, ασκούνται ενώπιον της ΚΕΔ/ΕΣΚΑΣΕ.

     Οι προσφυγές κατά των αποφάσεων της παραγράφου β,  ασκούνται ενώπιον του ΑΣΕΑΔ.

     Τα Σωματεία που μετέχουν στο Πρωτάθλημα, καθώς και οι αθλητές τους, συμφωνούν, αποδέχονται καθιστούν αποκλειστικά αρμόδια για την επίλυση των κάθε φύσης διαφορών που θα προκύψουν μεταξύ τους και που έχουν σχέση με την εφαρμογή, ερμηνεία των Νόμων που ισχύουν, του Καταστατικού, των Κανονισμών και των Προκηρύξεων της ΕΟΚ και της ΕΣΚΑΣΕ (με βάση τους οποίους διεξάγονται τα διάφορα Πρωταθλήματα και που αποτελούν σύμβαση μεταξύ Ε0Κ/ΕΣΚΑΣΕ, Σωματείων και αθλητών),μόνο τα Διοικητικά όργανα που προβλέπονται από τις διατάξεις αυτές, απαγορευμένης ρητώς κάθε προσφυγής στα Πολιτικά Δικαστήρια.       

 

 

ΑΡΘΡΟ  9ον : ΠΑΡΑΠΤΩΜΑΤΑ - ΚΥΡΩΣΕΙΣ

 

Τα σωματεία, οι διοικητικοί Παράγοντες, οι Αθλητές, καθώς και οι Προπονητές  – Κόουτς, υπόκεινται σε κυρώσεις που προβλέπονται από τον ισχύοντα Αθλητικό Νόμο και τους κανονισμούς της ΕΟΚ.

 

 

ΑΡΘΡΟ  10ον : ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

 

Α: ΕΞΟΔΑ ΔΙΑΙΤΗΤΩΝ- ΚΡΙΤΩΝ

Οι αποζημιώσεις διαιτησίας και κριτών  βαρύνουν το γηπεδούχο σωματείο, τα οποία θα καταβάλλονται διαμέσου του σημειωτή του αγώνα 15 λεπτά πριν την έναρξή του. Για τον προσδιορισμό των εξόδων διαιτησίας θα σας ενημερώνουμε έγκαιρα από το site της ΕΣΚΑΣΕ. Σε περίπτωση μη καταβολής των αποζημιώσεων οι διαιτητές αποφασίζουν την μη διεξαγωγή του αγώνα, μηδενίζουν το γηπεδούχο σωματείο και ο αγώνας κατακυρώνεται υπέρ του φιλοξενούμενου σωματείου με σκορ 00-20.

 

B: ΕΞΟΔΑ ΚΟΜΙΣΑΡΙΩΝ:

Επιβαρύνουν την ΕΣΚΑΣΕ.

 

ΑΡΘΡΟ  11ον : ΕΠΑΘΛΑ ΚΑΙ ΒΡΑΒΕΙΑ

 

Στην πρωταθλήτρια ομάδα κάθε κατηγορίας απονέμεται κύπελλο, στους δε αθλητές μετάλλια.

 

ΑΡΘΡΟ  12ον : ΓΕΝΙΚΑ

 

Το γηπεδούχο σωματείο υποχρεούται να παρέχει κάθε διευκόλυνση στο αντίπαλο σωματείο για την βιντεοσκόπηση  του αγώνα μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Σε περίπτωση άρνησης επιβάλλεται στο γηπεδούχο σωματείο η ποινή μίας (1) αγωνιστικής κεκλεισμένων των θυρών.

Για οτιδήποτε δεν προβλέπεται από την παρούσα προκήρυξη, τους κανονισμούς της ΕΟΚ, καθώς και για κάθε ασάφεια που έχει ανάγκη από διευκρίνιση ή συμπλήρωση αποφασίζει το ΔΣ της ΕΣΚΑΣΕ.

Σε περίπτωση που τροποποιηθούν διατάξεις των κανονισμών μέχρι την έναρξη των πρωταθλημάτων θα ισχύσουν σε αυτά, εφόσον κοινοποιηθούν 48 ώρες πριν την έναρξη των πρωταθλημάτων στα δικαιούμενα συμμετοχής σωματεία.

24/6/2020 12:11

PARTNERS

 

EuroBasket Women 2025 (GREECE)